Over ons

Met Ridin F.lli  willen we kwaliteitswijnen uit Italië te koop aanbieden in België. We importeren uitsluitend na degelijk en uitgebreid studiewerk ter plaatse en alleen uit streken waarvan we pretenderen meer dan voldoende kennis te hebben. Momenteel komen de wijnen uit Piemonte, Alto Adige, Trentino, Veneto en Le Marche.

Piemonte is gelegen in het noordwesten van Italië. Zoals de naam het zegt, Pied-Mont, gelegen aan de voet van de bergen, de Alpen. De hoofdstad van Piemonte is Turijn, onlosmakelijk verbonden met Fiat. Iets zuidelijker ligt Alba, een stadje met zo’n 30.000 inwoners, gekend omwille van de ‘tartufo bianco’ (witte truffel). De streek rond Alba bulkt van de druiven en dus ook van de wijn… Reeds geruime tijd worden er in de streek prachtige wijnen gemaakt, waarvan de meest bekende zeker Barolo is. De typische druivensoorten van die streek zijn Favorita, Arneis en Cortese  (alle wit), Dolcetto, Barbera, Barbaresco en Nebbiolo (alle rood).

De tweetalige regio Alto Adige of Südtirol is gelegen in Noordoost-Italië en was tot na de Eerste Wereldoorlog Oostenrijks grondgebied. De slagader van deze regio is de Adige (Etsch in het Duits), een rivier die vanuit de Alpen naar Verona toestroomt, die haar naam geeft aan de streek en zorgt voor een vruchtbare vallei waarin – mede dankzij een uniek microklimaat – toerisme, fruit- en wijnteelt de bron van inkomsten vormen. Typische druivensoorten zijn Gewürztraminer, Vernatsch en Lagrein.

Trentino met als hoofdstad Trento is gekend voor uitstekende Chardonnay, maar ook Müller Thurgau, Kerner en de zeldzame Incrocio Manzoni. De meest typische huisdruif is de Teroldego Rotaliano die in enkele generaties uitgegroeid is tot de absolute kwaliteitstop binnen de Italiaanse rode wijnen.

De Veneto is een uitgebreid wijngebied met een sterke diversiteit aan druiven en wijnen. In het noorden bevindt zich de Strada del Prosecco tussen Conegliano en Valdobbiadene met uitstekende prosecchi, meer zuidelijk is er de lekkere Soave. En de stevige Amarone komt ook uit deze regio.

Le Marche is ongetwijfeld één van de mooiste streken van Italië: zee, vlaktes, licht glooiende hellingen en hoge bergen: alle natuurfacetten vindt men hier terug. Wat betreft de wijnen zijn vooral de witte wijnen erg bekend: Verdicchio en Bianchello. Maar ook de Sangiovese en Montepulciano uit deze regio zijn niet te versmaden…

Ridin F.lli houdt eraan wijnen te verkopen van relatief kleine producenten, meestal familiebedrijven, die op een moderne manier wijnen maken.

We gaan zelf ter plaatse om ons te vergewissen van de kwaliteit en het aanbod dat steeds kan veranderen.  We kopen ook rechtstreeks aan bij de producenten en zorgen zelf voor het transport naar België, tot bij u thuis. Op deze manier garanderen wij u een kwaliteitsproduct van druif tot glas!